Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Ηλιθιοκρατία


"Καθώς ο 21ος αιώνας άρχισε, η ανθρώπινη εξέλιξη έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο.
Η φυσική επιλογή, η διαδικασία με την οποία οι δυνατότεροι, οι εξυπνότεροι, οι γρηγορότεροι αναπαράγονταν σε μεγαλύτερους αριθμούς από τους υπόλοιπους. Μία διαδικασία που κάποτε βοήθησε τα πιο ευγενή χαρακτηριστικά του ανθρώπου, σήμερα άρχισε να βοηθάει
διαφορετικά χαρακτηριστικά...

(...)

Η εξέλιξη δεν επιβραβεύει αναγκαστικά την ευφυΐα. Χωρίς φυσικούς εχθρούς
να αραιώσουν το κοπάδι, άρχισε απλώς να επιβραβεύει αυτούς
που αναπαράγονται περισσότερο και άφησε την ευφυΐα να γίνει
χαρακτηριστικό προς εξαφάνιση."

Αυτή είναι η εισαγωγή της ταινίας "Idiocracy", μιας ταινίας που ενώ υποτίθεται ότι είναι κωμωδία, εμένα μου φάνηκε πιο τρομακτική από την τριλογία των Saw.

Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε την αλήθεια στους εαυτούς μας; Ζούμε στη δικτατορία των ηλιθίων ψηφοφόρων;

Αυτών που δεν ενδιαφέρονται για την παιδεία, για το ασφαλιστικό, για το περιβάλλον, για τους μετανάστες, για τη γενιά των 700 €, για τα διεθνή θέματα, για το νέο εκλογικό δικομματικό νόμο, αλλά ενδιαφέρονται για τη λογοκρισία στο blog του Βενιζέλου, για το αν κάθεται ο Βαϊτσης Αποστολάτος πρώτη μούρη στα βουλευτικά έδρανα και δίνουν στη ΝΔ άλλα 4 χρόνια για να ... "ολοκληρώσει" το έργο της ...

10 σχόλια:

μαριάννα είπε...

Καλημέρα! Πραγματικά τρομαχτικό το βίντεο! Συμφωνώ μαζί σου. Η ηλιθιότητα είναι αήττητη και πολλαπλασιάζεται με ρυθμούς ασύλληπτους! Από την άλλη, σε καμιά περίπτωση δεν φαντάζομαι ότι οι ηλίθιοι θα ασχολούνταν με τα σχόλια στο μπλόγκ του Βενιζέλου! :)
Συνήθως κάτι παιδάκια, φοιτητές θερμόαιμοι, καθόλου ηλίθιοι, απλά με λάθος προσανατολισμό και με απειρία. Τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν με συζήτηση και καλοπροαίρετη κριτική, αυτοί που είχαν την τύχη να μεγαλώσουν σε περιβάλλον που τους έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουν. Θέλω να πω ότι δεν είναι τόσο θέμα IQ η βλακεία, όσο κακής εκπαίδευσης. Εκπαιδεύονται οι πολίτες. Αλλά το προχωράμε πολύ...
Καλό ΣΚ! :)

o kairos είπε...

Σε τρεις αραδες τα ειπες ολα.

χαρίδημος είπε...

Το έκανα για πάρτη σου το gmail ούτε ήξερα πως παίζει κάτι τέτοιο...αλλά μαθαίνω.

Σωστός με το ενσκήπτω!! μπαρδόν μου ξέφυγε...

Ανδρόγεω, δε σε κακολογώ αλλά όπως είπα, εκφράζω το άγχος μου για κάποια πράγματα..

Έχω δει αρκετόύς έξυπνους ανθρώπους να οχυρώνονται στην ευφυία τους και να δυστυχούν εν τέλει..Ας μην διαφεύγει της συζήτησης πως ένα χααρακτηριστικό της ευφυίας είναι και η αποτελεσματικότητα...

Πως λοιπόν αγαπητέ μου συνάνθρωπε θα προσεγγίσεις την ομάδα που περιέγραψες στου καιρού, αν τους αποκαλείς ηλίθιους? Και εν τέλει είναι όντως ηλίθιος αυτός που κάνει ότι μπορεί για να επιβιώσει? Ήτοι παίζει μπάλα στο γήπεδο?

Το παιχνίδι είναι σκάρτο και αυτό πρέπει να αλλάξει αλλά με αφορισμούς των παιχτών, νομίζω δε γίνεται.

Το post σου μου έβγαλε την ανάγκη να υπενθυμίσω τον κίνδυνο που ελλοχεύει στις γενικεύσεις και σου μιλάει κάποιος που δεν τις έχει αποφύγει στη ζωή του..,αλλά πλέον τις αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι..

Μην το λαμβάνεις ως επίθεση διότι δεν είχα τέτοια πρόθεση, απεναντίας λειτούργησες ως σκανδάλη για να πω ότι είχα..

Androgeos είπε...

Το θεώρησα αυτονόητο ότι ότι δεν είχες σκοπό να μου επιτεθείς, αλλιώς θα σε θεωρούσα ηλίθιο και θα σε είχα αγνοήσει.

Ίσα ίσα, που δίνεις κι εσύ σε εμένα το έναυσμα για μια ζωντανή συζήτηση.

Όπως σου απάντησα και στο θέμα του Καιρού, το να πει κανείς "το 80% του πληθυσμού είναι ηλίθιοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο" είναι λογικό.

Προσπάθησε να σκεφτείς ποια είναι τα κυριότερα κριτήρια ψήφου του εκλογικού σώματος της 16ης Σεπτ. Είναι τα τρία που αναφέρω στο σχόλιο του Καιρού, ή όχι; Εσύ θα θεωρούσες έξυπνο κάποιον που ψηφίζει με τέτοια κριτήρια;

Πρόσεξε, η λογική μου δεν είναι ρατσιστική ή ελιτίστικη όπως μπορεί επιδερμικά να φαίνεται. Ούτε πάω βέβαια να "προσηλυτίσω" κάποιον σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Είναι απλά μία εντελώς διαφορετική θεώρηση από τη δική σου.

Εσύ θεωρείς αγωνιστή και μαχητή της επιβίωσης κάποιον που πιθανότατα συμβιβάζεται με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους.

Εγώ θεωρώ αγωνιστή και μαχητή της επιβίωσης αυτόν που τους έχει γραμμένους όλους αυτούς και ψηφίζει αυτόν που τον εκφράζει.

Γιατί δεν είναι και τόσο ωραίο να είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και να παίζεις μπάλα μέσα στο γήπεδο για τα λεφτά, φορώντας τη στολή μιας ομάδας και ακολουθώντας τις εντολές που σου έχει επιβάλλει ένας προπονητής. Είναι πολύ ωραιότερο να παίζεις μπάλα με αυτούς που γουστάρεις στην παραλία και να έχεις σα μόνο στόχο να νιώσεις όμορφα.

Αποκαλώντας κάποιον ηλίθιο, λοιπόν, προσπαθώ να τον κάνω να αντιδράσει και να σκεφτεί ότι δεν είναι ηλίθιος, άρα γιατί μπορώ να του προσάπτω αυτό το χαρακτηρισμό;

χαρίδημος είπε...

Χαίρομαι που τα ξεκαθαρίσαμε αυτά!!Εν πολλοίς δε διαφωνώ με τις ομάδες που διέκρινες στου καιρού, αλλά έχω να προσθέσω την εξής παράμετρο..

Έχω γνωρίσει πολούς ανθρώπους που είναι όντως αγωνιστές της επιβίωσης και ανήκουν σε ένα από τα κόμματα που ταλαιπωρούν τόσα χρόνια αυτή την όμορφη χώρα..

Μπορώ να τους πω απλούς ή δεν ξέρω τι άλλο αλλά όχι ηλίθιους ...Όπως και συ έτσι και γω γουστάρω τους αγωνιστές που περιέγραψες άνωθεν αλλά παρ' όλα αυτα δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω και την ύπαρξη των άλλων, έστω και αν δεν γουστάρω τις επιλογές τους....

Αυτοί ανήκουν σε μία επιπλέον κατηγορία πρακτικών ανθρώπων οι οποίοι ελλείψει άλλης επιλογής καταφεύγουν στα ίδια και τα ίδια..και θα συνεχίσουν να το κάνουν αν δεν υπάρξει κάποια εναλλακτική λύση που θα μπορούσαν να εμπιστευτούν την κυβέρνηση της χώρας. Είναι πρακτικοί και θέλουν ψήφο με θετικό πρόσημο και όχι διαμαρτυρίας...Τους κατανοώ..

Τώρα όσον αφορά με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σου περί κραξίματος...Προτείνω την εξής τακτική αντί να λες κάποιον ηλίθιο νομίζω πως είναι πιο επαρκές να χαρακτιρίζεις την πράξη και όχι το άτομο, έτσι μειώνεις τις εύλογες αντιστάσεις που θα προκαλέσει η προσβολή ώστε να στρέψεις τη συζήτηση επί της ουσίας..

Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσεις το κοινό σου...το έχω εφαρμόσει και έχω καλύτερα αποτελέσματα...Παρατήρησα πως οι επιθετικοί προσδιορισμοί πρέπει να έπονται μιάς καλής ανάλυσης ουσιαστικών...

Πάντως νομίζω πως όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για τη χώρα που ζούμε είτε για αυτά που κάνουμε, είτε για αυτά που δεν κάνουμε..Τηρουμένων των αναλογιών..

Άσχετο, υπάρχει ακόμα το εράν στο Ηράκλειο, έχω να πατήσω χρόνια...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Είναι γνωστό ότι τη βλακεία δεν τη νικάει ούτε ο Θεός!

Androgeos είπε...

Χαρίδημε, αν νομίζεις ότι ΕΓΩ κράζω τους ηλίθιους, πρέπει οπωσδήποτε να δεις την ταινία!

Με τους άλλους τρεις σχολιαστές, προφανώς συμφωνώ απόλυτα.

χαρίδημος είπε...

Ναι αμέ, θα την έχω υπ' όψιν μου.

Androgeos είπε...

Πρόσεχε μόνο, μην κολλήσεις στα φτηνά
"εφηβικά" αστεία. Δες το σαν ντοκιμαντέρ.

χαρίδημος είπε...

Χαχα!! Είσαι παλληκάρι, ρε τρελλέ...